Artificial Intelligence For Engineering(KMC 101) Part 10

 Artificial Intelligence For Engineering(KMC 101) Part 10



Q:1. Choose the incorrect statement:

1.Speech recognition is a way of encoding and decoding analog signals

2.Differently abled people can use speech recognition system.

3.The first speech recognition systems were focused on numbers not words

4.None of the above

Solution- 4. None of the above

Reason- This is because speech recognition is a way of encoding and decoding analog signals, and it can be used for Differently abled people. The first speech recognition systems were focused on numbersnot words. In 1952, Bell Laboratories designed the “Audrey” system which could recognize a single voice speaking digits aloud.


Q:2. Voice search engines are:
a. Google Assistant
b. Siri
c. Alexa
d. Cortana

1.a,b,c,d

2.b,c,d

2.d,a,b

2.d,a,c

Solution- 1. a,b,c,d

Reason- All the four are voice search engines given in the options


Q:3. Types of speech recognition systems

1.Speaker independent

2.Speaker dependent

3.Speaker adaptive

4.All the above

Solution- 4. All the above

Reason- if speaker-dependent data are available, the system could be adapted to the specific speaker such that the error rate could be significantly reduced. Speaker–dependent software is commonly used for dictation software, while speaker–independent software is more commonly found in telephone applications.


Q:4. Steps of speech recognition system include


a. Analog to digital conversion
b. Wavelets and multiresolution processing
c. Use of acoustic and language model
d. Segmentation

1.a,b

2.b,c

3.c,a

4.a,d

Solution- 4. a,d

Reason- First, the speech is analyzed to determine the likely locations of phoneme boundaries; second, the segments that result from this analysis are classified based on features taken from throughout the segment


Q:5. Applications of speech recognition systems are


a. Home automation
b. Voice dialing
c. Color processing
d. Translation

1.a,b,c

2.a,b,d

3.a,c,d

4.b,c,d

Solution- 2.a,b,d

Reason- Speech recognition applications include voice user interfaces such as voice dialing (e.g. “call home”), call routing (e.g. “I would like to make a collect call”) and translation.


Q:6. In computer vision


a. The tasks include methods for acquiring, processing, analyzing and understanding digital images
b. Most computer vision systems rely on image sensors, which detect electromagnetic radiation, which is typically in the form of either visible or infra-red light
c. The working of visual cortex of a dog has introduced the concept of edge detection.
d. All the above

1.a,b

2.b,c

3.c,d

4.a,d

Solution- 1.a,b

Reason- The option a and b are true because computer vision tasks include methods for acquiring, processing, analyzing and understanding digital images and most computer vision systems rely on image sensors, which detect electromagnetic radiation, which is typically in the form of either visible or infra-red light


Q:7. How computer vision works


a. Acquiring an image
b. Processing the image
c. Analyzing the image
d. Understanding the image

1.a,b,c,d

2.a,b,c

3.d,a,b

4.d,a,c

Solution- 1. a,b,c,d

Reason- Computer vision tasks include methods for acquiring, processing, analyzing and understanding digital images, and extraction of high-dimensional data from the real world in order to produce numerical or symbolic information


Q:8. Potential application areas of robots


a. Military robots
b. Drones
c. Medical robot
d. None of the above

1.a,b,c

2.b,c,d

3.a,b,d

4.d,a,c

Solution- 1.a,b,c

Reason- All of the above options are the potential applications of robots.


Q:9. Artificial Intelligence techniques can


a. Analyze large amount of data
b. Take complicated decision easily
c. Replace humans in near future from almost all type of jobs
d. Be used in Logistic and Supply chain management

1.a,b,c

2.b,c,d

3.a,b,d

4.d,a,c

Solution- 3.a,b,d

Reason- This is because experts are confident that artificial intelligence will operate hand in hand with humans in the workplace, not take their jobs.


Q:10. How a robot works?

1.Uses pre-programmed instructions stored in CPU

2.It need special hardware with sensors and effectors

3.Robot sensors send feedback to controllers

4.All the above

Solution- 4.All the above

Reason- All the above options are true because robots uses some programs and it need special hardware with sensors and effectors and these robot sensors send feedback to controllers.

Disclaimer-

This article only attempts to discover some questions that can be generated in Artificial Intelligence For Engineering with the answer to all these questions. There can be some errors to these answers. If you find any error then please do write to us.

Post a Comment

0 Comments